Kartoflers sundhed

Tilførsel af plantenæringsstoffer giver forbedret udbytte og kvalitet, og sikrer at næringsstofmangler ikke hæmmer planternes vækst og udvikling. En god næringsstofforsyning bidrager også til at planterne kan forsvare sig mod sygdomme.

Et afbalanceret gødskningsprogram vil sikre at planternes cellestruktur er stærk, robust og modstandsdygtig. Samtidig hjælper korrekt næringsstofforsyning også på at der ikke opstår ubalance i næringsstofindholdet i planten, som kan være skadeligt for plantens sundhed. Der er mange eksempler på næringsstoffer, som bliver nævnt i forbindelse med deres rolle for plantesundheden, heriblandt kvælstof, kalium, mangan, zink, kobber og molybdæn.

Bladsygdomme

Kvælstofanvendelse kan være skyld i bladsygdomme, især anvendelse sent på sæsonen, som sænker modningen og øger risikoen for skimmelsvampeinfektioner.

Knoldsygdomme

Calcium er et vigtigt næringsstof til at forhindre knoldsygdomme da det både styrker cellevæggene og skindet, hvilket gør kartoflen mere modstandsdygtig over for sygdomme. Bor forbedrer effekten af calcium ved at øge optaget og kan derfor være med til reducere sværhedsgraden af almindelig skurv og andre knoldsygdomme. Zink kan minimere pulverskurv og svovl kan reducere både almindelig skurv og pulverskurv.