Sukkerroer - Markedskrav

Sukkerroer bruges hovedsageligt til production af sukker. Sukkerroer indeholder fra 13% til 22% sukker. Sukker bruges både som en direkte energikilde eller som et tilsætningsstof. Tilsætningsstoffer med et højt fiberindhold produceres af sukkerroernes kød.

Dyrefoder

Sukkerroernes kød og melasse er affaldsprodukter som bruges til dyrefoder. Produkterne hjælper til en fiberrig kost og gør foderet mere velsmagende. Sukkerroernes top (bladene) kan også bruges til dyrefoder. Får og køer kan få lov til at græsse på sukkerroemarker i efteråret for at udnytte toppene. Køerne og fårene vil også spise små roer,  som ligger tilbage efter høsten. Sukkerroetoppe er en glimrende kilde til proteiner, vitamin A og kulhydrater.

Industriel brug

Affaldsprodukter fra melassen fra sukkerroeproduktion bruges i alkohol, lægemidler og gærindustrien. Overskydende kalk fra produktionen af sukkeroer er  fremragende  til at forbedre jordens reaktionstal og indeholder samtidig både P & K næringsstoffer. Overskydende vand fra affaldsprodukterne kan også bruges til vanding. I nogle områder benyttes sukkerroer nu som en del af produktionen af bioethanol.

Sukkerroer - Markedskrav

Sukkerroernes kvalitet er afgængig af sukkerindholdet i rødderne og mængden af urenheder som skal fjernes fra sukkersaften. Produktionen af sukker af høj kvalitet er især vigtigt for landmænd, der afregnes  efter niveauet af udtrækkeligt sukker som leveres til fabrikken. Korrekt anvendelse af kvælstof vil forbedre roe- og sukkerudbyttet. Dog kan overdrevne mængder øge niveauet af urenheder og reducere sukkerindholdet, samt den endelige mængde udtrækkeligt sukker.

Ved levering vejes roerne på brovægt og der udtages en prøve på cirka 100 kg roer  af den enkelte levering til bestemmelse af renhed og sukkerindhold.  Disse bestemmelser danner sammen med vægten grundlag for afregning til avleren. Tidligere blev der også analyseret for aminosyretal.