At opnå det korrekte antal skud er meget vigtigt i vinterbyg, da byggen har et fast antal mulige kerner pr. aks sammenlignet med hvede, som har en højere kapacitet til at kompensere og kan opnå 2-5 kerner pr. småaks. Derudover skal det også nævnes at udbyttet hoved- og sideskud ved byg er meget ens og man kan derfor ved et lavt planteantal opnå højere udbytter ved at tilskynde planten til flere sideskud. Dette adskiller sig fra hvede og rug.
Aksene i 2-raddet vinterbyg er lettere end aksene fra 6-raddet vinterbyg; dette betyder at der nødvendigvis skal være flere aks pr. m2 med 2-raddet end med 6-raddet vinterbyg. Højere udsædsmængde og en gødningsstrategi, der fremme buskningen er nødvendig for de 2-raddede typer. Hybridvinterbyg har en meget stor evne til at buske sig og deres udvikling ved vækststart skal derfor tages i betragtning når gødningsstrategien fastlægges.
Kvælstof er det vigtigste næringsstof for at opnå høje udbytter. Typisk er 4 % af plantens biomasse kvælstof og passende mængder giver større og flere blade hvilket fører til flere potentielle skud.
Passende mængder kvælstof i udviklingsstadierne vil producere flere blade på vinterbyggens hovedskud.
Tildeling af kvælstof i efteråret bør kun udføres i få tilfælde. Hvis der nedmuldes store mængder halm forud for såning som fastlægger kvælstof i jorden kan det være formålstjenligt. På jorder hvor manganmangel giver store problemer kan placering af en kvælstofmængde ved såning sikre vinterbyggens overvintring.
Passende mængder kvælstof i udviklingsstadierne vil producere flere blade på vinterbyggens hovedskud.
Hvert blad udvikles hurtigere og kvælstofmangel vil reducere det endelige antal potentielle skud.
Det er også vigtigt at bemærke, at anvendelsen af de rette mængder kvælstof ved bladmassens udvikling, ikke har en effekt på den fysiologiske udvikling. Denne udviklingstid er ofte karakteriseret ved fremkomsten af fanebladet.
Overlevelsen af skud som produceres kan blive påvirket af sammenhængen mellem mængden af anvendt kvælstof og timingen i anvendelsen. De steder hvor antallet af skud er under optimum, vil anvendelsen af større mængder kvælstof tidligt på sæsonen (st. 25-30) føre til flere skud og dermed et højere endeligt antal aks. Denne form for manipulation af afgrøden bør ikke benyttes hvor plantebestanden er tilfredsstillende, da det kan føre til overdreven blad- og skudvækst samt lejesæd. Lavere tilførsler tidligt på sæsonen bør benyttes hvor antallet af skud er tilfredsstillende.
Hvor der dyrkes vinterbyg, er tiden for dannelse af blade og skud begrænset og der skal derfor benyttes høje mængder kvælstof for at opnå den nødvendige vækst og skud antal.
Der er også god sammenhæng mellem antallet af producerede skud og størrelsen på rodmassen. Generelt set giver et højt antal skud en stor rodmasse, hvilket giver planten et forbedret næringsoptag og gør den mere modstandsdygtig overfor tørke.
Tidlig skud- og bladudvikling, som har en direkte effekt på det endelige antal planter, kan også blive dramatisk påvirket af mikronæringsstofsmangler. Mangan og zink er to vigtige mikronæringsstoffer, som vil påvirke udviklingen af udbyttet, hvor især forøgelsen af antallet af aks og kernestørrelse resulterer i et højere udbytte ved høsten.
Antallet af udviklede skud vil blive påvirket af de følgende faktorer: