Dette forår har givet os helt usædvanligt gode betingelser for markarbejdet og står i stærk kontrast til sidste år. Det betyder, at vi har alle muligheder for rettidig omhu med opgaverne, og foran os står nu den 2. gødningstildeling i vintersæden. Derfor kommer vi i dette nyhedsbrev med råd til strategi, timing og dosering i vinterraps og vinterbyg. Senere følger vi op med vinterhvede og vinterrug.
Rapsmarkerne står generelt flot. De er fulde af blomsterknopper og er begyndt at strække sig. Dermed er det tid for den afsluttende gødskning, så der ikke mangler næringsstoffer til den enorme biomasseforøgelse, der er lige om hjørnet. Vi anbefaler derfor, at man i den kommende uge afslutter sin gødskning i rapsen. Det gælder især, hvis der er planlagt gylle som afsluttende gødskning. Det skal ubetinget ud NU, for at virke til tiden. Har man startet rapsen op med gylle i foråret, eller givet en relativt lav N mængde pga. høj efterårsbiomasse, er det også NU, der skal følges op.
Der er gennem årene lavet et ret omfattende forsøgsarbejde med strategier for tildeling af kvælstof i raps. Arbejdet er til dels inspireret af positive udenlandske erfaringer med at gemme en mængde kvælstof til blomstringsfasen.
Under danske forhold har det været svært at genskabe disse erfaringer, og vi anbefaler derfor, at man gøder rapsen helt færdig til det forventede behov ved den kommende tildeling. Skulle vækstvilkårene give forventning om højere udbytteniveau og højere kvælstofbehov end man kan forudse lige nu, er gødskning i blomstringsfasen en udmærket måde at supplere på, hvis man har kvælstof til rådighed.
Nogle af forsøgene med gødningsstrategier er vist i tabellen nedenfor, hvor det fremgår, at der som gennemsnit af 20 forsøg over 5 år ikke er fundet signifikant påvirkning af udbyttet ved at gemme 20 kg N/ha til blomstringsfasen.
Gødskning i blomstring skal derfor ikke ske med ”gemt” N, men med ”ekstra” N. Forsøgene viser desuden - og som ventet - at raps ikke tåler udsættelse af første gødningstildeling til primo april.
Tabel 1: Delingsstrategier i raps viser ingen effekt af at gemme 20 kg N/ha til blomstringsfasen. Kilde: Oversigt over landsforsøgene 2020 s. 213.
Ved 2. tildeling er det oplagt at graduere kvælstoftildelingen med Atfarm. Herved udjævnes forskelle i marken, og der gødskes efter optimum på delmarkniveau. Hvis der var store forskelle i efterårsvæksten i den enkelte mark, kan man graduere ud fra biomassekort fra satellitfotos taget i november/december. Herved undgår man også, at eventuel udvintring og bladtab over vinteren påvirker tildelingskortet. Graduering er mest oplagt, når behovene for øvrige næringsstoffer er dækket ind i tidligere gødskninger, da man jo helst ikke skal graduere på andet end kvælstof.
Atfarm er gratis i hele 2025, og du kan læse mere om Atfarm her eller nederst på siden, hvor du også kan oprette en konto.
Mange marker er startet op med en relativt ”koncentreret” NPK gødning som YaraMila RAPS eller gylle i foråret. Afhængig af startmængde og jordbundtal, kan der være dækket ind med P og K allerede i første gødskning, hvilket også er det fagligt optimale. Men hvis man har sparet på startmængden og planlægger en lav total N-mængde pga. høj biomasse, bør man vælge en YaraMila NPK igen gødning til 2. gødskning. Hvis fosfor og kalium dækkes ind via gylle, at det vigtigt med en analyse på gyllen, så man er sikker på at ramme behovet og eventuelt kan supplere.
En tommelfingerregel siger, at svovltilførslen til raps skal være 20 % af kvælstoftilførslen. Her skal ekstra kvælstof forventet tilført fra efterårsbiomasse medregnes, så hvis man sparer på N i foråret, skal man passe på, at man ikke også sparer på S. Det betyder, at den mineralske gødning, man vælger, skal ligge med et S/N forhold på over 0,20. Her udmærker YaraMila RAPS sig med et forhold på 0,24 og YaraBela SULFAN med 0,25. Det er således oplagte produkter til 2. gødskning.
Raps bortfører betragtelige mængder af især bor, og bormangel i raps kan medføre voldsomme udbyttetab. Bormangel optræder typisk på sandede jorde med høje reaktionstal, og det forstærkes af tørre forhold, som vi efterhånden har. Fra Yara anbefaler vi, at man imødegår mangel på bor og øvrige mikronæringsstoffer i raps med YaraVita CANOLA BIO, der udbringes med 2 l/ha nu (hvis det ikke er sket) og evt. igen i løbet af strækningsfasen. Vi skrev mere uddybende om strategier med YaraVita CANOLA BIO for nylig. Det kan du genlæse her.
Vinterbyg nærmer sig strækningsvæksten, og er den af vinterkornsafgrøderne, der skal have anden tildeling først. Eventuel gylle til vinterbyg skal ud nu, hvis det ikke allerede er sket. Ved begyndende strækning kan vinterbyg færdiggødes med den resterende planlagte kvælstofmængde, men gemmer man en mindre mængde til begyndende skridning, opnår man større fleksibilitet, og giver sig selv flere redskaber til at ramme optimum både på mark og på delmarkniveau. En tredelt gødningsstrategi giver desuden en mere harmonisk vækst og reducerer risikoen for lejesæd.
Vi anbefaler at anvende en YaraMila NPK gødning, som udover kvælstof også tilfører fosfor og kalium. Dette kan f.eks. være YaraMila 21-3-10 m. Mg, S og B. Ved et stort behov for fosfor kan der anvendes en kraftigere YaraMila NPK gødning. Vinterbyg er den mest følsomme vintersæd, vi dyrker i Danmark, og den vil hurtigt reagere på eventuel mangel på fosfor og kalium. Det er således ikke i vinterbyg, at tilførslen af disse næringsstoffer skal undværes. Selv på gyllegødede ejendomme bør man gå balancerne igennem og overveje, om der er dækket fuldt ind, eller om en planalgt NS gødning eventuelt skal erstattes af en NPK.
Hvis du planlægger gradueret gødskning, vil det være for tidligt at afslutte vinterbyg ved begyndende strækning. Variationen i marken kommer først til udtryk senere og effekten af eventuel husdyrgødning er ikke fuldt synlig endnu. Derfor anbefaler vi at gemme 30-40 kg N til en tildeling i st 37-39, samt at genvurdere restbehovet for kvælstof inden udbringning. Behovet kan vurderes med brug af Yara N-Tester, hvorefter gradueret tildeling kan foretages med Atfarm. Såfremt der er et kvælstofbehov, vil det fortsat være muligt at øge udbyttet og endvidere vil kvælstoftilførsel på dette tidspunkt også øge proteinindholdet i vinterbyggen.
Har man erfaring for manganmangel i vinterbyg, vil det være oplagt at bruge YaraMila 21-3-10 PROMANGAN som NPK gødning. Derudover anbefaler vi, at alle vinterbygmarker bliver dækket ind på mikronæring med en målrettet strategi med YaraVita GRAMITREL. Det skrev vi indgående om i et tidligere nyhedsbrev som du kan genlæse her.